joseph hubertus pilates

‘To achieve the highest accomplishments within the scope of our capabilities in all walks of life we must constantly strive to aquire strong, healthy bodies and develop our minds to the limits of our ability.'

Joseph Hubertus Pilates

Joseph Hubertus Pilates rođen je u Njemačkoj 1880. godine. Kako je bio boležljivo dijete te bolovao od astme i rahitisa, posvetio je veći dio svog života tome da postane fizički snažniji. Trenirao je gimnastiku i body building i već je do svoje 14 godine dosegao takvu fizičku formu da je mogao pozirati za anatomske atlase.

Godine 1912. J.Pilates seli se u Englesku gdje radi kao boksač, cirkuski performer i trener samoobrane engleskim detektivima. Po izbijanju I Svjetskog Rata proglašen je ‘neprijateljskim useljenikom’ te sa ostalim sunarodnjacima smješten u kamp u Lancaseru a poslije i na Otoku Man. U kampu djeluje kao bolničar i trenira ljude prema programu vježbi koje je sam osmislio. Upravo za taj rad prima i prva priznanja jer nitko od njegovih štićenika nije podlegao epidemiji gripe koja je te 1818. godine ubila nekoliko tisuća ljudi u Engleskoj.

Poslije rata nastavio je usavršavati svoju metodu u Hamburgu trenirajući gradsku policiju. Godine 1926. J.Pilates emigrira u SAD te na putu, na brodu, upoznaje svoju buduću suprugu Claru. Po dolasku u SAD par je osnovao studio u New Yorku, u kojem su poučavali i radili sa studentima sve do 60-tih godina 20. stoljeća.

Pilates i njegova metoda, koju je sam nazvao ‘Kontrologija’,ubrzo pronalazi sljedbenike posebice u plesnom svijetu. Velika plesna i koreografska imena poput Marthe Graham i George Balanchina prepoznaju njegovo djelo te šalju i svoje studente da treniraju s njime.

Joseph Pilates prakticirao je ono što je poučavao i živio dug i zdrav život. Umro je 1967. godine u dobi od 87. godina.
© Powered by www.firmus-grupa.hr